Makluman


Semua Kelas

Peperiksaan Pertengahan Tahun

SENTIASA KITA GEMILANG

23/05/2016 (ISNIN) hingga 26/05/2016 (KHAMIS)


Sabtu, Oktober 17, 2009

Scrolling Marque Text

Tajuk hari ni dalam Bahasa Inggeris la. Ada kawan kita yang bertanya bagaimana nak buat tulisan sentiasa bergerak ke atas atau ke kiri. Scrolling text la maksud kawan kita ni.

Saya akan cuba tunjukkan bagaimana cara nak buat scrolling text ni. Sebelum tu kena la buka beberapa langkah kiri kanan dulu :
  1. Login ke akaun blogger
  2. Pilih 'Layout'
  3. Pada tab 'Page Elements' pilih 'Add a Gadget'
  4. Pilih 'HTML/JavaScript'
  5. Copy dan Pastekan code ini:

    <div align="center"><marquee direction="up" onmouseover="this.stop()" width="90%" loop="true" onmouseout="this.start()" scrollamount="2"><center><strong><span style="color: rgb(0, 0, 0);"> TAJUK </span></strong>
    <p>
    </p>
    <span>
    Cara yang senang untuk membuat tulisan bergerak ke atas (bawah/kiri/kanan) berulang-ulang. </span></center></marquee></div>

    Contoh:


    TAJUK
    Cara yang senang untuk membuat tulisan bergerak ke atas (bawah/kiri/kanan) berulang-ulang.

  6. Dah siap kena 'SAVE' la
Buatlah perubahan pada 'text', 'width', atau apa-apa yang dirasakan perlu mengikut kesesuaian. Maksud saya text warna MERAH dalam script di atas tu. Apa-apa hal jadi ke, tak jadi ke, silalah komen. Otai-otai lama pun kalau sudi membantu, letak la komen sikit sebanyak. Dengan berbesar hati kami akan cuba belajar dan membuatnya.

Harap sahabat-sahabat blogger tolong tambah apa yang kurang di ruangan komen. Pertanyaan juga dialu-alukan.


"Komen Anda Memberi Semangat Dan Ilmu Kepada Setiap Blogger"

 

logo skg