Makluman


Semua Kelas

Peperiksaan Pertengahan Tahun

SENTIASA KITA GEMILANG

23/05/2016 (ISNIN) hingga 26/05/2016 (KHAMIS)


Ahad, Mei 02, 2010

SK Geting 1 vs Sk Geting 2

Selalu sahaja orang bertanya [keliru] mengenai SK Geting 1 dengan SK Geting 2. Cerita lama ini bermula pada 1 Disember 1991 bila SK Geting di pecahkan kepada dua buah sekolah. SK Geting 1 dan SK Geting 2 berkongsi kawasan yang sama serta masing-masing mempunyai sesi persekolahan di sebelah petang.

Sekolah Kebangsaan Geting

Itu cerita lama. Sekarang SK Geting 2 telah berpindah dan mempunyai bangunan sendiri. Lokasi baru sekolah ini adalah di Kampung Neting kira-kira 1 km dari Kampung Geting. Nama sekolah juga telah bertukar kepada SK Sri Neting [SKSN]. SK Geting 1 pula kekal di lokasi lama dan lebih dikenali dengan nama SK Geting [SKG]. Guru Besar SKG ketika ini ialah En. Ruzali Abd Rashid sementara Guru Besar SKSN pula ialah Pn. Maznah Abdullah.


Sekolah Kebangsaan Sri Neting

Agak senang juga untuk mencari kata kunci bagi kedua-dua sekolah ini sebenarnya. SK Geting 1 letaknya berdekatan pasar sementara SK Sri Neting [Geting 2] berdekatan dengan 'road block' polis. Kedua-dua jalan utama ini menuju ke Kawasan Bebas Cukai Pengkalan Kubor yang bersempadan dengan negara jiran Thailand. Moga-moga kekeliruan ini akan berkurangan dan terhapus sama sekali di masa-masa akan datang.

Lokasi kedua-dua sekolah ini dapat dilihat dengan lebih jelas di sini.


 

logo skg